Välj miljöbil som förmånsbil och spara pengar

En tjänstebil är avsedd för resor i tjänsten. Den får användas i ringa omfattning, vilket är 100 mil vid max 10 tillfällen per år.

Förmånsbil däremot ägs av företaget, men får användas både i tjänsten och privat. Den som har en förmånsbil betalar förmånsvärde till Skatteverket. Förmånsbil brukar även normalt kallas tjänstebil, fastän det skattemässigt egentligen är två olika saker.

Fördelen med att ha en tjänstebil är att du får fri service och och en fast månadskostnad som ska betalas varje månad. Skaffar du en miljöbil, eller laddhybrid/elbil som det heter så blir det billigare.

Från Skatteverkets webbplats:

För elbilar och laddhybridbilar som kan laddas från elnätet samt för gasbilar (inte gasol) sker nedsättningen av förmånsvärdet i två steg:

Först sätts förmånsvärdet ner till jämförbar bil utan miljöteknik. Därefter sätts miljöbilens förmånsvärde ner med 40 procent, men max 10 000 kronor.

Reglerna om 40 procents nedsättning gäller till och med inkomstår 2020.

Tidigare regler

För inkomståren 2016–2013 var max nedsättning 16 000 kronor.

Så genom att skaffa en elbil sparar du både på miljön och plånboken. Det är den billigaste förmånsbilen du kan få. Här kan du se vilka bilar som räknas som miljöbilar hos Skatteverket

När det kommer till finansiering av tjänstebil så kan den antingen finansieras via leasing eller ett lån säkerhet.

Att leasa sin tjänstebil är oftast enklare då service och inbyten ingår, men är inte alltid det billigaste alternativet. När man hyr eller leasar en förmånsbil så medger Skatteverket momsavdrag på 50% av leasingkostnaden, plus på den förhöjda första hyran. Vid rent köp av företagsbil så får man inte dra av moms.

Om företaget eller dess ägare har betalningsanmärkningar kan det bli svårt att få leasingavtal. Däremot finns det företagslån som beviljar lån trots betalningsanmärkningar. I det fallet kan det vara nödvändigt att låna istället för att leasa.

Det finns många punkter att titta på vid val av förmånsbil. Många gånger kan bilhandlaren hjälpa till att förklara vad dom blir mest förmånligt.